Haarlem expert sinds 1996
eerlijk en persoonlijk advies

Geprezen voor prijs/kwaliteit
door honderden zakelijke klanten

Snel en goed geregeld
1 contactpersoon, 1 draaiboek, 1 factuur

Uitje is succesvol opgeslagen in je favorieten!

Musea in Haarlem,

beroemde exposities en geheime locaties

Dagje in Haarlem gepland? Vergeet dan zeker niet een van de vele prachtige musea in Haarlem te bezoeken. Haarlem kent verschillende prachtige historische musea, die je niet wilt missen. Ik heb mijn top 5 favoriete musea in Haarlem voor jou op een rijtje gezet. Ver terug gaan in de tijd of juist meer leren over jouw eigen denken? Er is voor ieder wat wils! 

Museum
Museum

De leukste musea in Haarlem

In deze blog heb ik de leukste musea in Haarlem voor jou op een rijtje gezet. Haarlem kent een grote diversiteit aan musea, waardoor er voor ieder wat wils is. De meeste musea bevinden zich in de binnenstad van Haarlem, waardoor je een museumbezoek perfect kunt combineren met een heerlijke dagje winkelen. Benieuwd waar je het best kunt shoppen in Haarlem? Lees dan ook onze tips voor de leukste winkelstraten in Haarlem.

Archeologisch Museum in Haarlem

In het Archeologisch Museum in Haarlem krijg je antwoord op al je vragen over het verleden. Wat is een zestiende-eeuwse vlooienvangen en hoe ziet die eruit? In het Museum worden alle vondsten uit de Haarlemse bodem getoond die behoren tot het archeologisch erfgoed van Haarlem. Deze vondsten tonen de geschiedenis van Haarlem. Het museum bevindt zich in een zeventiende-eeuwse gewelvenkelder van de Vleeshal aan de Grote Markt. Wist je dat? De toegang tot het Archeologisch Museum volledig gratis is? Het museum is elke week geopend van woensdag tot zondag tussen 13 en 17 uur.

Frans Hals Museum

Frans Hals
Frans Hals Museum

In het hart van Haarlem vind je een schat aan historische musea die je mee terug nemen in de tijd. Eén van de meest prominente is het Frans Hals Museum, het kunstmuseum van Haarlem. Het museum bevindt zich in twee verschillende schitterende historische gebouwen in de oude binnenstad van Haarlem. Hier bevindt zich een uitgebreide collectie van de beroemde schilder Frans Hals en andere Nederlandse meesters uit de Gouden Eeuw. Maar je ontdekt hier ook een rijke verzameling kunst van 1880 tot nu, waaronder het werk van Piet Mondriaan, Charley Toorop en Rineke Dijkstra. Handig om te weten, je kunt beide locaties bezoeken met hetzelfde entreebewijs!

Teylers Museum in Haarlem

Teylers
Teylers Museum

Verderop in de stad, aan het Spaarne, tref je het Teylers Museum, een waar juweel van historie en kunst. Als oudste museum van Nederland biedt het een unieke ervaring met een veelzijdige verzameling van kunst, wetenschappelijke instrumenten en fossielen. Het Teylers Museum is het best bewaard gebleven openbaar kennisinstituut voor kunst en wetenschap uit de 18e eeuw. Al sinds 1784 is het museum open voor publiek. Het museum ademt de sfeer van de 18e en 19de eeuw, en komt uit de tijd van de Verlichting. In deze tijd waren ze volop bezig met kennis te verzamelen over de wereld. Bereid je voor op een uniek bezoek dat je niet snel zult vergeten.

Corrie ten Boomhuis

Het Corrie ten Boom Museum biedt een aangrijpende blik op de geschiedenis van het verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog. De interactieve tentoonstellingen en persoonlijke verhalen laten bezoekers kennismaken met een belangrijk stuk geschiedenis. De woning zelf, waar het gezin Ten Boom leefde en waar het verzet plaatsvond, ademt nog steeds de sfeer van moed en opoffering. Toegang tot het museum is alleen mogelijk tijdens een van de rondleidingen. Deze kun je reserveren via de website. Tijdens de rondleiding kun je de schuilplaats, familiefoto’s en voorwerpen uit de oorlog bekijken.

Museum van de Geest

Het Museum van de Geest in Haarlem is gehuisvest in het voormalige Leproos-, Pest- en Dolhuis van de stad Haarlem. Het gebouw heeft gedurende 700 jaar onderdak geboden aan een diverse groep: van ‘melaatsen, gekken, onaangepasten, alcoholici, hoeren met syfilis, dementerende ouderen, zwervers, mensen in crisis’. In de loop der geschiedenis heeft het complex verschillende namen gedragen: Leprooshuis, Pesthuis, Dolhuis, Buitenproveniershuis, Buitengasthuis, Stadsarmen- en Ziekenhuis, Haarlems Tehuis voor Ouden van Dagen, Haarlems Verzorgingshuis Schoterburcht en Crisiscentrum. De geschiedenis van dit gebouw belichaamt enerzijds het ideaal van naastenliefde en de zorg voor de zwakkeren die hulp nodig hebben. Anderzijds symboliseert het de opsluiting en isolatie van mensen die als buitenstaanders werden beschouwd en de sociale orde verstoorden. In dit museum staat de focus op je geest. Via persoonlijke verhalen, wetenschap en hedendaagse kunst, ontdek je meer over je eigen geest en die van anderen.

Museum van de Geest
Museum van de Geest

Stuk voor stuk mag je geen van deze musea in Haarlem missen! Koop een museum jaarkaart en beleef een cultureel jaar. Of ga onder begeleiding van onze beste gidsen langs een van deze musea in Haarlem en ontdek de meest interessantste weetjes! Onze enthousiaste gidsen maken jouw dag onvergetelijk! Wacht niet langer en breid je kennis uit!

Marit is jouw Haarlem expert

Ontdek Haarlem - MaritMarit is een digital marketeer & eventplanner voor Puur* Events en is dol op Haarlem. Zij kent alle ins and outs van Haarlem en neemt jou graag mee in haar avontuurlijke ervaringen. Marit blogt over bedrijfsuitjesevents en effectieve teambuilding activiteiten in Haarlem, Amsterdam, RotterdamUtrecht & Den Haag. Bel of mail Puur* Haarlem en wij sturen je een vrijblijvende offerte om jouw bezoek extra onvergetelijk te maken.

 

Deel dit bericht

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.