Waarom is het Museum van de Geest in Haarlem zo goed?
Het Museum van de Geest in Haarlem is gehuisvest in het voormalige Leproos-, Pest- en Dolhuis van de stad Haarlem. Het gebouw heeft gedurende 700 jaar onderdak geboden aan een diverse groep: van ‘melaatsen, gekken, onaangepasten, alcoholici, hoeren met syfilis, dementerende ouderen, zwervers, mensen in crisis’. In de loop der geschiedenis heeft het complex verschillende namen gedragen: Leprooshuis, Pesthuis, Dolhuis, Buitenproveniershuis, Buitengasthuis, Stadsarmen- en Ziekenhuis, Haarlems Tehuis voor Ouden van Dagen, Haarlems Verzorgingshuis Schoterburcht en Crisiscentrum. De geschiedenis van dit gebouw belichaamt enerzijds het ideaal van naastenliefde en de zorg voor de zwakkeren die hulp nodig hebben. Anderzijds symboliseert het de opsluiting en isolatie van mensen die als buitenstaanders werden beschouwd en de sociale orde verstoorden. In dit museum staat de focus op je geest. Via persoonlijke verhalen, wetenschap en hedendaagse kunst, ontdek je meer over je eigen geest en die van anderen.
Waar kun je je op verheugen tijdens dit uitje?
Onze gids staat voor je klaar bij de ingang van het museum. De toegang is inbegrepen bij dit uitje en de tickets liggen al voor je klaar, zodat je meteen het museum binnen kunt stappen. Met behulp van een audiogids hoor je de oude muren hun verhalen vertellen. Ze wijzen je de juiste richting en stellen je verschillende vragen. Wat betekent het om een geest te hebben? Is je innerlijke zelf belangrijker dan je uiterlijke verschijning? Wie draagt zorg voor mijn geest? Je komt in contact met wetenschappers, filosofen, moderne denkers en kunstenaars die ieder hun eigen visie op dit onderwerp hebben.
Je kunt het bezoek aan het Museum van de Geest goed combineren met andere activiteiten. Wat dacht je van een spannende citygame met aansluitend een lunch op de boot of een culinair 3-gangen diner. Geef ons je wensen door en wij denken graag met je mee!